Kıtalararası Derbi
Union Club Sahası yani Papazın Çayırı'nda 1909 yılında başlayan Fenerbahçe- Galatasaray derbisinde hafta sonu kozlar paylaşılacak. Kadıköy Şükrü Saraçoğlu stadında oynanacak dev maç öncesi rekabetin tarihçesini sizin için araştırdık.
Haber: Ata Yasin Uzunkaya
Türkiye'de futbolla ilgilenen çoğu insanın merak ettiği maçların başında Fenerbahçe- Galatasaray derbisi geliyor. Tansiyonun her zaman yüksek olduğu Kıtalararası Derbi'nin ise tarihi 110 yıla dayanıyor.
Avusturya-Macaristan turnesiyle 1911 yılında yurt dışına çıkan ilk Türk takımı olan Galatasaray, kadrosuna geçici olarak Fenerbahçe oyuncularından Galip ve Bekir'i takviye etti.
1921 Ağustosu'nda ikinci yurt dışı turnesine çıkan ve İsviçre, Almanya, Çekoslovakya ve Macaristan'da toplam 17 maç yapan ve bu maçlarda üçer galibiyet ve beraberlik ile bir yenilgi alan takımın kadrosuna yapılan takviyeler arasında Fenerbahçe'den İsmet, Galip ve Zeki Rıza vardı.
Beraber oynanan ve beraber izlenen maçlar bugün baktığımız zaman çok uzak ihtimal olarak gözüküyor. Tıpkı Metin'in yaptığı jübile gibi.
'Şeref Duyarım'
Metin Oktay, 1968-1969 sezonundaki jübile maçında Fenerbahçe ile karşılaşmak ister. Fenerbahçe yöneticisi Eşref Aydın'ın bu isteğe cevabı şu şekilde iletir: "Tek bir şartım var. Fenerbahçe kulübü ve taraftarı her zaman sana hayrandı. 10 dakikalığına da olsa Fenerbahçe formasını giyer misin?". Metin Oktay, Fenerbahçeli yöneticinin bu isteğine "Şeref duyarım" sözleri ile cevap verir. Rekabetin en dostça olaylarından biri olan bu olay sonrasında Metin Oktay kendi jübile maçında Fenerbahçe'nin efsane sporcusu Can Bartu ile formalarını değiştirerek 10 dakikalığına Fenerbahçe formasıyla mücadele eder.
Rekorlar
İki takım toplamda 391 kez karşı karşıya geldi. Fenerbahçe 147 kez sahadan galip ayrılırken, Galatasaray 122 maçı kazanırken 123 maçta berabere sonuçlandı.
Fenerbahçe- Galatasaray maçlarında en çok gol atan oyuncu Fenerbahçe formasıyla, Galatasaray'a toplamda 29 gol atan Zeki Rıza Sporel'dir. Her iki takımın formasını giymiş olan Tanju Çolak ise attığı 22 golle en çok gol atan ikinci oyuncu konumunda. Bu gollerin 14 tanesini Fenerbahçe'ye atarken 8 tanesini de Galatasaray'a attı. Fenerbahçe'ye attığı 18 golle Metin Oktay, Galatasaray adına derbi tarihinin en golcü oyuncusu oldu.
Derbi tarihinde en çok görülen skor ise 71 defa elde edilen 1-0'lık skorr. Derbi tarihindeki en gollü maçlar ise 5 Haziran 1983 ve 7 Şubat 2001 tarihlerinde oynanan ve 4-4 ile sonuçlanan müsabakalar.
En fazla seyircinin geldiği maç ise 71.334 taraftarla, 21 Eylül 2003'de Atatürk Olimpiyat Stadyumu'nda oynanan Galatasaray-Fenerbahçe maçı.
Derbi tarihindeki en farklı skor 12 Şubat 1911'de oynanan ve Galatasaray'ın 7-0 kazandığı maçta elde edildi. Fenerbahçe ise rakibini 6 Kasım 2002'de, 6-0'lık skorla yenerek en farklı ikinci galibiyeti elde etmiş oldu.
Gelenek bozulacak mı?
Galatasaray, 1999 yılından beri Kadıköy’de galibiyet yüzü göremiyor. Sarı-kırmızılılar, son galibiyetini 22 Aralık 1999 yılında yapılan lig maçında 2-1'lik sonuçla almıştı. Galatasaray 21 yıllık galibiyet hasretini sonlandırmak isterken Fenerbahçe ise seriyi devam ettirme peşinde. Dev derbiyi 23 Şubat Pazar günü Halil Umut Meler yönetecek.