“Gazetecilik Söyleşileri” devam ediyor

“Gazetecilik Söyleşileri” etkinliğinin bu haftaki konuğu Öznur Oğraş Çolak oldu. Kültür-sanat gazeteciliğinin ele alındığı söyleşide Çolak, gençlerin sorularını yanıtlayıp önerilerde bulundu.

Haber: Esracan Aküren

Gazetecilik Bölümü öğrencileri, "Gazetecilik Söyleşileri" etkinliğinde Cumhuriyet Gazetesi Kültür Sanat Editörü Öznur Oğraş Çolak ile bir söyleşi yaptılar. Prof. Dr. Suat Gezgin'in vermiş olduğu Kültür, Sanat ve Gazetecilik dersi kapsamında düzenlenen etkinlik online olarak gerçekleştirildi.

İzlenim yazısı yazmanın zor olduğu söyleyen Çolak, öğrencilere tiyatro, sergi etkinliklerini kaçırmamalarını ve ardından izlenim yazmaya çalışmalarını önerdi. Ülkemizde kültür-sanata yeterli önemin verilip verilmediği sorusuna Çolak, toplumun kültür sanata önem verdiğini fakat ulusal basının bu konuda yetersiz kaldığını söyledi. Bu konuda gazete sahiplerinin ve genel yayın yönetmenlerinin daha özenli olması gerektiğini belirten Çolak, ''Yayın ve çeşitlilik yok. Bu yüzden dış basınla karşılaştırılmamız biraz zor. Bir diğer problem ise basın özgürlüğü, bu uluslararası anlamda geride kalmamızı sağlıyor.'' şeklinde konuştu. Hangi dergi ve gazeteleri takip ettiği sorusuna Çolak, BBC'nin ve The Guardian'ın kültür-sanat ekleri ile ArtDog dergisini takip ettiği cevabını verdi.

Gazetecilik öğrencilerine verdiği tavsiyelerde öğrencilerin mezun olmadan deneyim kazanmaları gerektiğinin altını çizen Çolak, soru sormanın kolay olmadığını belirterek ''Öğrenciler, çeşitli festivallerde mutlaka bulunmalılar. Bu tarz yerlerde ne kadar bulunur; yönetmenlere, oyunculara sorular sorabilirlerse o kadar tecrübe kazanırlar.'' dedi. Gençlere her alanda fırsat tanınması gerektiğini söyleyen Öznur Oğraş Çolak, kültür sanatta uzmanlaşmak isteyen gazeteci adaylarını bir gün içerisinde kültür-sanat servisinde neler yaptıklarını gözlemlemeleri için Cumhuriyet gazetesine davet etti.