Geleceğin Meslekleri

Geleceğin Meslekleri

İlgili konu

Gelişen teknolojiyle birlikte birçok yeni meslek ihtiyaçları ortaya çıktı. Bu sayede daha önce hiç duymadığımız pek çok iş alanı da oluştu. Geleneksel meslekler ise yavaş yavaş şekil değiştiriyor. Yeni neslin meslek seçimi de dijital dönüşümün öne çıkardığı alanlardan etkileniyor.

Haber: L. Letisya Azak

Üniversite mezunları ve adayları için meslek seçimleri çok önemli. Teknolojinin ilerlemesiyle pek çok yeni iş alanı ortaya çıktı. Gençler ise çağa uygun mesleklere yönelmek istiyor. Geleceğin meslekleri olarak belirtilen ‘bilgi güvenliği teknolojisi, havacılık elektroniği, yapay zekâ mühendisliği, dijital medya ve pazarlama, üç boyutlu modelleme ve animasyon’ gibi bölümler geçen yıl üniversite eğitimine başlamıştı. Bu yıl daha fazla tercih edilmesi beklenen bölümlerin ne iş yaptığını sizler için derledik

Yapay Zeka Mühendisi
Makineleri insan beyni gibi çalışacak şekilde programlayan, makine öğrenme algoritmalarını tasarlayan kişilere yapay zeka mühendisi deniyor. Yapay zeka mühendisleri, makineleri mantıklı ve verimli bir şekilde hareketler gerçekleştirmek amacıyla programlar. Bu meslekte olanlar yazılım firmalarında çalışabilir. Ayrıca, gelecek dönemlerde hastanelerde, fabrikalarda ve hizmet sektöründe ihtiyaç duyulacak bir meslek olarak öne çıkıyor.

Üç Boyutlu Modelleme ve Animasyon
Üç boyutlu modelleme uzmanının görevi, nesneleri dijital bir alanda işlemek ve görsel varlıkları üç boyutlu algılanabilir forma sokmaktır. Ayrıca, bilgisayar yazılım programlarını kullanarak, tasarımların üç boyutlu modelini veya nesnelerin görsellerini oluşturan multimedya sanatçısıdır. Nesnenin yapısal fizibilitesini test etmek veya bitmiş ürünü doğru bir şekilde temsil etmek için mevcut skeç veya fikirleri modellere çevirir. Tıp, mimari, mühendislik gibi pek çok farklı sektörde çalışabilir.

Dijital Medya ve Pazarlama
Dijital Pazarlama Uzmanı, marka bilinirliğini artırmak, hedef kitleyi belirlemek, yeni müşteriler kazandırmak ve firmayı dijital alanlarda yönlendirmekle sorumlu kişi. Dijital pazarlama uzmanı ayrıca sosyal medya, SEO, SEM, Google araçları ve dijital pazarlamaya dair bütün pazarlama yöntemlerine hakim olması bekleniyor. Bu alanda yetkinliğini konuşturmak için gerekli araçları kullanabilmeli ve bilgi birikimine sahip olması gerekiyor.

Havacılık Elektroniği
Bu alanda çalışan bireylerin, uçakların güvenli bir şekilde kullanılmasını sağlayan elektronik cihazların bakımı ve kullanımı, elektronik parçaların onarım ve bakımını sağlama gibi görevleri bulunuyor. Havacılık Elektrik ve Elektroniği bölümü mezunları eğitim hayatlarını tamamladıktan sonra çoğunlukla Hava Araçları Bakım ve Onarım Merkezleri ve Özel Hava Yolları İşletmelerinde görev alıyorlar.

 

Bilgi Güveliği Teknolojisi
Günümüzde neredeyse hepimiz önemli bulduğumuz tüm verileri teknolojik aletlere kaydediyoruz. Tüm bilgiler bu cihazların içerisinde hapsolmakta. Bilgi güvenliği teknolojisi de işte tam bu sırada ihtiyacımız olan bu bilgi, belge, verilerin güvenliğini sağlama; oluşabilecek güvenlik problemlerinin önüne geçmek amacıyla uzman elemanlar yetiştirmeyi amaçlar. Bilgi güvenliği teknolojisi mezunları tekniker unvanı da kazanıyorlar. İnternet, bilişim sistemi, elektronik posta olan her yerde çalışma imkanlarına sahip.