Koronavirüs Aşısı Ne Zaman Bulunacak?
Aralık ayından bu yana her geçen gün etkisini arttıran ve dünya genelinde onbinlerce insanın ölümüne sebep olan Koronavirüs'ün (Covid-19) hala net bir tedavi yöntemi yok. Birçok sağlık kuruluşu virüse yönelik ilaç ve aşı çalışmaları gerçekleştirse de henüz kesinliği olan bir tedavi yöntemi bulunamadı. Farklı ülkelerden gelen açıklamalar, Koronavirüs aşısının halkın kullanımına sunulmasının biraz zaman alacağı yönünde.
Haber: Mustafa Kemal Topçu
Çinli bilim insanlarının yeni tip Koronavirüs'ün genetik dizilimini keşfetmesinin ardından dünyada salgınla alakalı çalışmalar da hızlandı. Merkezi Amerika Birleşik Devletleri'nin Boston eyaletinde bulunanan bir ilaç firması Çin'in bu paylaşımından iki gün sonra potansiyel bir aşı geliştirdiklerini duyurdu. Aşı, virüsün insanlarda tutunmasına sebep olan enzimi baskılayarak vücutta bağışıklık sağlamayı hedefliyor. ABD İlaç ve Gıda İdaresi'nin onayı ile klinik denemelere başlayan aşı insanlar üzerinde denenmeye başlanan ilk yöntem oldu. Yeni denekler üzerinde aşının test edilmesinin ardından başarıya ulaşılırsa federal kurumlardan gelecek onayla aşının halkın kullanımına sunulması 1-1.5 seneyi bulacak.
Yine ABD'de başka bir ilaç şirketi benzer bir aşı geliştirmek için çalışmalara devam ediyor. Şirket, klinik denemelere Nisan ayında başlayabileceğini, denemelerden olumlu sonuçlar çıkması halinde 2020 sonuna kadar 1 milyon doz aşı üretebileceklerini açıkladı.
Virüsün ilk olarak gözlemlendiği Çin'de de aşı çalışmalarının gerçekleştirildiği ve klinik denemeler için onay alındığı duyuruldu. Çin Devlet Televizyonu'nun haberine göre bir araştırma ekibi tarafından aşının gerekli denetlemelerden geçirildiği ve kitlesel üretim için ön hazırlıkların gerçekleştiği belirtildi.
İsrail'de MIGAL Araştırma Ensititüsü, daha önce geliştirilmiş olan IBV aşının değiştirilmiş bir versiyonunun Covid-19'a etkili olduğunu ileri sürdü.Ensititü tarafından aşının ilk dozunun üretilmesinin ardından sekiz ila on hafta içinde denemelere başlanacağı da açıklandı.
Virüsten etkilenen diğer bir ülke olan Rusya'da da bilim adamları Sibirya'da yer alan bir laboratuvarda aşı prototiplerini test ettiklerini açıkladı. Araştırmacılar 2020 yılının son üç ayında insanlar üzerinde aşılamaya başlayacaklarını umuyorlar.