HOLLYWOOD VE TİCARİ AMAÇLI SENARYOLAR

HOLLYWOOD VE TİCARİ AMAÇLI SENARYOLAR

İlgili konu

Dünya sineması, her geçen gün gittikçe büyüyor. Hollywood’da stüdyoların açılması, günümüzde çekilen filmlerin uyarlamalar haline gelmesi, gişe yapan filmlerin serileştirilmesiyle özellikle Hollywood’un çektiği filmler üzerinde artık ticari amaçlar güdülüyor.

Sinemanın ilk çıktığı zamanlara ait birçok kitaptan uyarlama filmler bulabilirsiniz. Sonuçta insanlar, filmler çekilmeye başlanmadan önce, hayal güçlerini kitaplarla besliyorlardı. Film sektörünün ilerlemesiyle beraber büyük film firmaları, kendi senaryolarına ve hayal güçlerine dayandırdıkları filmleri insanlara sundular. Uyarlama filmler ise, yapılmaya devam etti ama sayıları azaldı. Günümüzde ise film sektörü daha çok ticari kaygıların güdüldüğü ve dudak uçuklatan paraların harcandığı bir sektör haline geldi. Bu sektörün başını ise Hollywood çekiyor.

Romanlardan Uyarlanan Filmler

Sinema sektörünün devreye girmesiyle beraber insanlar kitapları bırakıp, o kitaplardan uyarlanan filmleri izlemeye başladılar. Bu konu üzerine Özkan Kaya yazdığı bir makalede: “Sinema tarihi, sinemaya uyarlanmış sayısız edebiyat yapıtıyla doludur. Bunların hepsinin ortak yanı, sinemaya gidip film izlemeye başladığımızda yaşadığımız deneyimin; artık okumaktan çok seyretmeye dayalı olmasındadır.” diyor. Uyarlama filmler için ayrıca, ikisinin farklı bir hikaye sunuşları olduğunu: “Edebiyat ve sinema, amaçları aynı; anlatma biçimleri farklı olan iki sanat dalıdır. Sinemanın en önemli öğesi olan senaryo, iki şekilde meydana getirilir. Bunlardan birincisi, film yapmak isteyen kişinin tasarladığı konuyu, yalnızca sinema diliyle ifade edilecek şekilde vücuda getirdiği “özgün senaryo”; diğeri ise, daha önce yazılmış bir metni senaryo biçimine dönüştürme işlemi olan “uyarlama”dır.” diyerek özetliyor. Bu konu üzerine yazar Mario Levi  "Hollywood'un kuruluşundan beri edebi eserlerle bağlantılı. Kitaplardan uyarlanan filmler okuyuculara istedikleri detayı veremiyorlar. Küçük detaylar göz ardı edilip sadece ana konu üzerinden kitapların konuları ve karakterleri ele alınıyor." Diyor. Ayrıca Mario Levi özellikle uyarlanan filmlerin Rus edebiyarıdnan çok fazla yararlandıklarının altına çiziyor. Son yıllara baktığınızda ise, bu uyarlamalar çizgi romanlardan yapılıyor. Hatta çizgi roman firmaları, kendi stüdyolarını açarak film çekmeye başladılar. Bu filmler ise, popüler bir hal aldı ve çizgi roman firmaları artık daha büyük bir film dünyası yarattılar. Bakınız Marvel Stüdyoları’ndan çıkan “Iron Man”, “Kaptan Amerika”, “Thor” filmleri; “Avengers” filmi ile tek bir film altında birleştirildi. Böylece, kendi hikayelerini devam ettirebilecekleri büyük bir kurmaca dünya yarattılar.

Başka Ülkelerden Alınmış Uyarlama Senaryolar

Özkan Kaya’nın dediği gibi, uyarlanmış senaryolar uyarlayan kişiden parçalar taşır ve bize orijinallerinden farklı bir konu sunar. Hollywood ise, bu konuda bize birçok film sunuyor. Örneğin; Bollywood filmi olan “Ghajini”, Hollywood uyarlaması olan “Momento” olarak karşımıza çıkıyor. Filmin orijinali kadar beğenildiğini görüyorsunuz. “Momento” filminin Hollywood tarafından çekilmesi ise, filmin daha büyük bir kesim tarafından izlenmesini sağlıyor. Mario Levi Hollywood’un bu uyarlamalarda ayrıca yıldız oyuncular kullanarak izleyicileri çektiğini belirtiyor.  Bir başka örnek olarak; Matt Damon ve Leonardo Dicaprio’nun beraber oynadığı “Köstebek” filmini verebiliriz. Filmin aslı Çin yapımı olmasına rağmen, “ Köstebek” filmi oyuncu kadrosu ve bir çok ülkede sinemalarda oynamasıyla aslını insanlara unutturdu. Yard. Doç. Dr. Lale Han Öcal “Hollywood zaten kuruluşunun başından beri ticari amaçla kuruldu. Para kaygısıyla beraber birçok film çıkardılar ve hazır senaryoları tekrar uyarlıyorlar. “ diyor.

Gişe Yapmış Filmler Seri Olarak Çekiliyor

Hollywood’un en fazla kullandığı para kazanma yöntemi, seri filmler olabilir. Hollywood tarafından yapılan birçok film artık seri olarak çekiliyor. İnsanlar, bu filmleri her sene bir bölümü yayınlanan dizilermiş gibi bekliyorlar. Bu konuda seyirciyi üzen nokta ise, filmlerin serileri uzadıkça senaryoların filmin ana konusundan uzaklaşması diyebiliriz. Bu konuda en uzun serilerden biri olan “Hızlı ve Öfkeli” serisini örnek olarak gösterebiliriz. Film bu sene 8. filmini seyircilere sundu. İşin acı tarafı, ilk filminde sokak yarışlarına değinen film; o sokak yarışçılarını, 8. filmde dünya çapında teröristlerle çarpışan bir yarışçı grubu haline getirdi. Yapımcılar, seri üzerine yapılan olumsuz eleştirilere rağmen 10. filmi de yapacaklarını söyleyerek daha iki filmin çekileceğini belirttiler. Bir başka ana konusundan uzaklaşan film ise “Karayip Korsanları”. Her ne kadar beş filmin kendisine ait konuları olsa da, ilk üç film bir birine bağlıyken; 4. Ve 5. filmlerde bu bağın koptuğunu görebiliyoruz