Yeditepe'de Folklor Sempozyumu

Yeditepe'de Folklor Sempozyumu

İlgili konu

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen İstanbul Folkloru Sempozyumu'na birbirinden farklı isimler katıldı. "Edebiyat ve Kültürde İstanbul" teması ile geçmişten günümüze İstanbul'un kültürü ve edebi eserleri incelendi.

Haber: Semih Demirhan

Yeditepe Üniversitesi Folklor Kulübü, İstanbul'un kültürünü, halk oyunlarını, müziklerini tanıtan bir sempozyum gerçekleştirdi.

İstanbul Folkloru Sempozyumu öncesi geleneksel Türk sanat musikilerinden oluşan bir gösteri düzenlendi. Minyatürlerde İstanbul ve Fotoğraflar İstanbul'u Anlatıyor sergisi katılımcılara açıldı.

Sempozyumun birinci oturumunda "Edebiyat ve Kültürde İstanbul" başlığı kapsamında konuşmalar yapıldı.

Film Sanayii ve Tüm Sanatçıları Güçlendirme Vakfı (Film-San) Kültür Sanat Danışmanı Mesut Şenol, "Bu okulda bulunduğumdan çok memnunum. Uzun bir süredir çeviribilim bölümünde yer almaktayım. Burada bulunmamın bir başka sebebi de Türk Folklor kulübünde yöneticilik yapmış olmamdı" diye konuştu.

Mesut Şenol, Süsleme ve Minayatür Görselleri Eşliğinde "Nedim'in Kasidelerini", Nazım Hikmet'in "İstanbul'da" şiirini ve Orhan Veli Kanık'ın "İstanbul'u Dinliyorum" şiirlerini seslendirdi.

Bu tür sempozyumların daha fazla olması ve değer verilmesi gerektiğini belirten Şenol "Bu tür sempozyumların gerçekleşmesini çok iyi buluyorum. Umarım ilerleyen yıllarda uluslararası sempozyumlarda yer alırız" ifadelerini kullandı.

Osmanlı'nın göz bebeği İstanbul

Yeditepe Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Mehet Tolga Uslu "İmparatorluğun Kültür Merkezi İstanbul" sunumunu gerçekleştirerek Fuzuli’nin gazellerinden örnekler sundu.

Osmanlı İstanbulu'nun sosyal, siyasal ve kültürel hayatını anlatan Uslu "Osmanlı zamanında da İstanbul gözbebeği bir şehirdi. Her şeyin iyisi İstanbul'daydı. Osmanlı'nın merkezi İstanbul olarak kabul edilirdi" diye konuştu.

Cumba Kültür Sanat Platformu Kurucusu Deniz Ayfer Tüzün yaptığı konuşmada Üsküdar'ın İstanbul'daki en eski ve kültür dolu ilçesi olduğunu söyledi. Üsküdar'ın birçok medeniyet tarafından kullanıldığını, tüm medeniyetlerin farklı renkler, etkiler ve kültürler bıraktığını belirten Tüzün "Çok kültürlü yapı bu tür bir durumda farklı siyasi ve kültürel sorunlardan dolayı edebi bir bütünlük sağlayamamıştır" dedi.