Tarık Özker Yeditepe'de Anıldı
Türkiye’nin bilimsel gelişimine büyük katkılar sunan eski İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Tarık ÖZKER, vefatın 45.yıl dönümünde, öğrencileri ve sevenleri tarafından Yeditepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde anıldı.
Haber: Abdulfettah Bostan
Fotoğraflar: Gökhan Kuvvetli
Türkiye’de Elektrik Mühendisliği denildiğinde akla gelen ilk akademisyenlerin başında gelen Prof. Dr. Tarık Özker; öğrencileri, asistanları ve sevenleri tarafından 7 Eylül Çarşamba günü saat 19:00’da Mühendislik Fakültesi girişinde yapılan anma töreniyle anıldı. Anma töreninde Yeditepe Üniversitesi Kurucusu ve Onursal Başkanı Bedrettin Dalan, Yeditepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Canan Aykut Bingöl ile Tarık Özker’in ilk asistanı olan Yıldız Leblebici ve doktora öğrencisi Prof. Dr. Cevdet Acar’ın da olduğu çok sayıda seveni vardı.
Anma töreninde konuşan Yeditepe Üniversitesi Kurucusu ve Onursal Başkanı Bedrettin Dalan; ‘‘Bugün gerçekten çok mutluyum. Bu üniversiteyi açarken ne kadar mutluysam; şu küçük ama anlamı büyük büstün açılışında da o kadar mutluyum. Ama aynı zamanda, -Allah uzun ömürler versin- bizim talebeliğimizde hocalarımız olan Duran abiyi, Yıldız ablayı ve diğer meslektaşlarımı da burada görmekten son derece mutluyum. ’’ diyerek sözlerine başlayan İstek Vakfı Kurucusu Bedrettin Dalan ‘‘Tarık abiye bir vefa borcunu ödüyoruz. Maalesef bizim toplumumuz ne hikmetse yeteri kadar vefalı değil. Hatta bir söz çıkarmışlar. Vefa İstanbul’da bir semtin adı, diye. Ama vefa gösterirseniz vefa bulursunuz. Tarık abiye vefa duymamak mümkün değil. Hayatımın hemen hemen bütün safhalarında Tarık abinin bize öğrettiği düşünme kabiliyetiyle başarılı oldum.’’ dedi.
Sevenlerinin Tarık Hoca hakkında yapmış olduğu kısa konuşmaların ardından heykelin açılışı gerçekleştirildi. Prof.Dr.Tarık Özker’in heykelinin bulunduğu büst Mühendis Fakültesi’nin girişinde sergilenmeye devam edecek.
Prof. Dr. Tarık ÖZKER kimdir?
1919 yılında İstanbul’da doğan Tarık Özker, lise eğitimini Haydarpaşa Lisesi’nde aldı. 1944’te bugünkü adıyla İTÜ olan o dönemde Teknik Üniversite adıyla anılan okuldan mezun olmuştu. İllinois Üniversitesi’nde doktorasını yaptıktan sonra Türkiye’ye dönen Özker İTÜ’de çalışmaya başladı. Türkiye’de ilk kez Devre Çözümlemesi, Devre Sentezi ve Bilgi Kuramı dersleri onun tarafından okutulmaya başlandı.
Dünyanın önde gelen birçok üniversitesinden aldığı teklifleri reddeden Tarık Hoca; sağlık problemleri konusunda doktorlarını dinlemeyip saatlerce ayakta ders vermiş ve nice mühendisin yetişmesine katkı sağlamıştı. 1977 yılında, 58 yaşında akademik anlamda en verimli sayılabilecek bir yaşta hayatını kaybetti. Tarık Özker, İleri Teknolojilerin temeli kabul edilen Elektrik Devreleri ve Sistemler Bilim Dalı’nın Türkiye’de gelişmesine yaptığı katkıları, bu alanda yapmış olduğu araştırmaları ve yayınları ile bu alanda çok sayıda nitelikli bilim insanının yetişmesine katkı verdi. Tarık Özker’e vefatından 3 yıl sonra, 1980 yılında TÜBİTAK Hizmet Ödülü verildi.