Orhan Bursalı Gazetecilik Söyleşileri'ne Konuk Oldu
Yeditepe Üniversitesi öğrencileri, Cumhuriyet Gazetesi yazarı Orhan Bursalı ile bir araya geldi. Bursalı, öğrencilerin bilim/teknoloji gazeteciliği ile ilgili sorularını yanıtladı.
Haber: Esracan Aküren
Yeditepe Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nün düzenlediği Gazetecilik Söyleşileri'nin dünkü konuğu Orhan Bursalı'ydı. Online olarak gerçekleşen etkinlikte Orhan Bursalı gazeteciliğin sorunları ve bilim haberciliği üzerine konuştu. Gazetecilik sektöründe iş bulabilmenin gittikçe zorlaştığını söyleyen Bursalı, ''Gazete yöneticilerinin dijital platformda gazeteci adaylarına iş imkanı sağlaması gerekli. Basılı gazeteler kadrolarında daralmaya gidiyor fakat dijital yayıncılık hala yeterli değil.'' dedi. Bursalı, fikir sahibi köşe yazarlarının gazetelerde tutunabildiğini ve gazetecilik alanında çalışan emekçilerin haklarının; yalnızca büyük çaplı gazete ile ajanslarda değil, tüm gazetecilik firmalarında korunması gerektiğini söyledi. Gençlerin becerilerini artırıp uzmanlık kazanmalarının önemli olduğunu anlatan Orhan Bursalı, bu yolda yüksek lisans ve doktora programlarının önemli olduğunun altını çizdi.
''1980'DEN SONRA GERİLEDİK''
Türkiye'de son 5-6 yılda bilim portalları sayısının artışına dikkat çeken Orhan Bursalı, bunun sebebinin basılı yayıncılığın pahalılığı olduğunu söyledi. Türkiye'ye kıyasla yurtdışında bu sektörün daha fazla gelişmiş olduğunu belirten Bursalı, bilim/ teknoloji gazeteciliğini "Toplumda bilim/teknoloji konularında bilgi sahibi olmayanların, bilimsel gelişmeleri basite indirgenmiş bir dil ile anlayabilmeleri için varolan bir ara bilim." olarak tanımladı. Bilim gazeteciliği ile teknoloji gazeteciliğinin farklı alanlar olduğunu anlatan Bursalı, uluslararası anlamda bu bölümlerde bilim veya teknoloji alanında uzmanlaşmış kimselerin de görev aldığını söyledi. Ülkede 1980 yılından itibaren bilim ve teknoloji alanlarında gerilemeler görüldüğünü belirterek ''Türkiye'de Cumhuriyet'in kuruluş yıllarında aşı önem verdiğimiz noktalardan biriydi. Hıfzısıhha Kurulu aşı çalışmaları yapan bir kurumdu, kapandı. Korona pandemisi sürecinde yurtdışına aşı amacıyla çok büyük miktarda paralar akıtmamız gerekti. Turkovac'ı geliştirdik evet, fakat bunun doğruluğunu bile teyit edemedik.'' dedi. Bilim ve teknoloji alanlarında yeterli yatırımın yapılmadığını söyleyen Bursalı, ulusal anlamda bilgi toplumunun daha ileri noktalarda olması gerektiğinden bahsetti.