Veba’dan Koronavirüs’e Salgın Hastalıklar

Veba’dan Koronavirüs’e Salgın Hastalıklar

İlgili konu

Tarih boyunca yaklaşık 500 milyon insanın epidemik hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiği düşünülüyor. İnsalık tarihinde büyük etkileri olan bu hastalıkları sizler için sıraladık.

Haber: Aziz Aşık

İnsanoğlu 12.000 yıldır çeşitli hastalık ve salgınlarla karşı karşıya geliyor. Günümüzde modern tıbbın ilerlemesiyle, salgın hastalıklara çözüm bulunması geçmişe göre çok daha kolay olsa da bilim insanları hala birçok zorlukla karşılaşıyor. Bunun en yeni örneği Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan Koronavirüs salgını oldu. İki haftada 31.532 kişiye bulaşan ve 638 kişinin ölümüne neden olan virüsün aşısı hala bulunabilmiş değil. Bilim insanları virüse karşı geliştirilecek aşının bir sene içinde bulunacağını umuyor. Böyle bir salgının modern tıp imkanlarının olmadığı bir ortamda yaşandığını düşünün.  Dünya bu salgınları defalarca yaşadı ve 300 ila 500 milyon insan hayatını kaybetti.

Jüstinyen Salgını (541-542)

Veba hastalığının kayıtlı ilk örneği olan bu salgın, 541 yılında ortaya çıktı. Bizans İmparatorluğu ve Akdeniz kıyı şehirlerini etkileyen salgın 25 milyon kişinin ölümüyle sonuçlandı. Bu sayının Avrupa’nın o dönemki nüfusunun yarısına denk geldiği biliniyor.

Kara Veba (1346-1353)

İnsanlık tarihinin en ölümcül salgınlarından olan Kara Veba’nın ilk olarak Asya’da ortaya çıktığı ve İpek Yolu vasıtasıyla tüm dünyaya yayıldığı düşünülüyor. Dünya nüfusunun tahmini 450 milyon olduğu bu dönemde, salgın nedeniyle dünya genelinde 75 ila 200 milyon kişinin hayatını kaybettiği biliniyor.

1918 İspanyol Gribi

İspanyol Gribi ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri’nin Kansas eyaletinde ortaya çıktı. Grip salgını dönemin savaş koşullarında çok hızlı bir şekilde yayıldı. Yaklaşık 50 milyon kişinin öldüğü düşünülen salgında ilk 25 haftada 25 milyon kişinin öldüğü düşünülüyor.

HIV Virüsü

Dünya genelinde 36 milyondan fazla kişinin ölümüne sebep olan HIV Virüsü (AIDS) ilk olarak 1976 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde ortaya çıktı.  Şu an dünyada hala 31 ila 35 milyon hasta bu virüsle yaşıyor. Dünyada farkındalığın artmasıyla ve gelişen tedavi yöntemleriyle ölüm oranları günümüzde oldukça azaltıldı.

Koronavirüs

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan Corona Virüsü ise bugün dünya gündemini oldukça meşgul ediyor. Virüs gerek etkilenen kişi sayısı gerekse ölüm oranıyla henüz diğer salgın hastalıklar kadar etki yaratmamış olsa da aşısının hala bulunamamış olması sebebiyle korku yaratıyor. Virüsün yayılmaya başladığı 22 Ocak 2020 tarihinden beri 31.535 kişiye bulaştığı, 638 kişinin ölümüne yol açtığı belirtiliyor. Tedavi edilen hasta sayısı 1.778 kişi iken 4.826 hastanın durumu kritik.