Neşeli Veda: 'Coffin Dance' Akımı

Neşeli Veda: 'Coffin Dance' Akımı

İlgili konu

Yeryüzünde bulunan çoğu ülkenin kendisine has gelenekleri ve görenekleri var. Son zamanlarda sosyal medyada ortaya çıkan ve bir Gana geleneği olan Coffin Dance kendisinden oldukça söz ettirdi. Biz de sizler için Coffin Dance akımın hikayesini araştırdık.

Haber: Ata Yasin Uzunkaya

Dünyanın hemen hemen her yerinde cenazeler oldukça fazla önem taşıyor. Cenaze töreni denildiğinde aklımıza genellikle ağlanan törenler gelir. Fakat Afrika kıtasında özellikle de Gana’da durum böyle değil. Gana’da hayatını kaybeden insanları huzur içinde uğurlamak amacıyla dans etme ve eğlenme yolu tercih ediliyor. Peki insanların cenazesinde dans eden Coffin Dance akımı nedir?

Yas tutanları gülümsetmek için bir Gana geleneği olan Coffin Dance, yedi kişilik profesyonel bir ekip tarafından düzenleniyor ve tabut, dans ve müzik eşliğinde dansçıların omuzlarında gezdiriliyor. Cenaze işlemleri sonunda ise kendilerine cenaze sahipleri tarafından para veriliyor.

Dans ekibi nasıl kuruldu?

Benjamin Aidoo, lisede öğrenim görürken ailesinin yaşadığını maddi sıkıntıdan dolayı kendi işini kurmaya karar veriyor. Aidoo, 2003 yılında beş arkadaşıyla birlikte 'Tabut Dansı' ismiyle bir sektör oluşturup cenazesi olan insanlara haber gönderiyor. Kurdukları ekibin sosyal medyada ünlenmeden önce de yurt dışından teklifler aldığını belirten Aidoo, zaman zaman da gittikleri cenazelerden para alamadıklarını söylüyor.

Dans ekibinin lideri Benjamin Aidoo; “Cenaze hizmetlerine bir koreografi eklemeye karar verdim, böylece müşteri bize gelirse, onlara sadece şunu soruyoruz: “Ciddi bir dans mı istiyorsun yoksa biraz daha hareketli mi?”

"Gana kültüründe cenazeler sadece yas değil aynı zamanda bir kutlama zamanı. Yakınları, ölen kişinin hayatını kutlamak için bir araya gelip dans ediyor. Bu törenlerin gösterişli olması için ailelerde masraftan kaçınmıyor.’’

Aidoo’nun kurduğu Coffin Dance ekibi, Gana’da birçok erkek ve kadın dansçıya iş istihdamı sağlıyor ayrıca birçok aileye de yardım ediyor.

Yurtdışı deneyimi

Amerikalı blog yazarı olan “Follow My Braids”, Coffin Dance grubunun kayınvalidesinin cenazesinde sahne aldığını yazdı.

"Ganalı cenazelerinin çok abartılı olduğu ve sürecin günlerce uzayabileceği konusunda uyarıldım. Bu uğurlama üç gün sürdü. Ancak 96 yıl boyunca bu dünyayı süsleyen bir anne için buna değdi. Dans eden tabut taşıyıcıları, akıllara durgunluk veren bir deneyimdi. Bu performansa şahsen şahit olduğum için çok mutluyum. Aslında bu gençlerin müthiş yeteneklerinden ve güçlerinden keyif aldım ve bir ritmi asla kaçırmadılar!"

Coffin Dance akımının görüntüleri ilk kez BBC (British Broadcasting Corporation) tarafından çekilen belgeselde paylaşıldı. Sosyal medyada ünlenen ve 2010 yılında yayınlanan Hollandalı Vicetone & Tony Igy ikilisine ait olan “Astronomia” şarkısıyla özdeşleşen akım gerçekte o müzik eşliğinde yapılmıyor. Danslar için geleneksel ve yerel şarkılar kullanılıyor. Zaman zaman iş kazalarının da olduğu cenazeler günlerce sürüyor. Bu durum cenaze sahiplerin de hoşuna gidiyor ve kaybedilen kişiye atfediliyor.