Türkiye’nin Kültürel Yapıları

Türkiye’nin Kültürel Yapıları

İlgili konu

Tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Türkiye, en çok turist çeken ülkelerden biri. Antik yapılar, coğrafi konum, iklim şartları gibi özellikler ülkemizin tercih edilmesini sağlıyor. Dünya’da da oldukça popüler değerli ve tarihi yapılar, ziyaretçilerine ev sahipliği yapıyor.

Haber: L. Letisya Azak

Kültürel ve mimari açıdan en zengin ülkelerden biri de Türkiye. Bölge, tarih boyunca Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz, Anadolu bölgelerinde pek çok medeniyete ev sahipliği yaptı. Dünyanın en önemli ve korunmaya değer alanlarını seçen UNESCO Türkiye’de pek çok yapıyı da listesine aldı. Farklı bölgelerden en çok ziyaret edilen beş yapı ve hikayesini sizler için derledik.

Efes Antik Kenti, İzmir

Efes Antik Kenti İzmir’in Selçuk ilçesinde yer alıyor. Bölgenin kuruluşu Cilalı Taş Devri’ne dayanıyor. Ayrıca, Artemis Tapınağı, Celsus Kütüphanesi, Kral Yolu gibi yapılara da ev sahipliği yapıyor. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Efes Antik Kenti, hem yerli hem de yabancı turistler tarafından çokça ziyaret ediliyor.

Ayasofya Müzesi, İstanbul

Ayasofya, Türkiye’nin en çok ziyaret edilen müzelerinden biri. Müze, dördüncü yüzyılda Antik Çağ’dan kalmış bir tapınağın üzerine inşa edilmiş. Ancak, çeşitli nedenlerden dolayı yıkılan ve yeniden inşa edildi. İstanbul’un fethinin ardından, Fatih Sultan Mehmet’in emriyle restore edildi ve camiye dönüştürüldü. Günümüzde müze olarak hizmet veren Ayasofya, Tarihi Yarımada’nın en görkemli yapılarından biri.

Göreme Milli Parkı, Nevşehir

Dünyanın masal diyarlarını aratmayan yerleri arasında yer alan noktalardan biri de Kapadokya. Peri Bacaları, doğanın armağanı olarak anılıyor. Göreme Milli Parkı, ziyaretçilerine gizemli ve muhteşem bir tatil deneyimi yaşatıyor. Bölge, her mevsim başka bir görsel şölen sunuyor.

Zeugma Mozik Müzesi, Gaziantep

Zeugma Mozaik Müzesi’nde dünyanın en önemli mozaikleri arasında sayılabilecek eserler yer alıyor. Müze, konu ve renk çeşitliliği bakımından oldukça zengin bir mozaik koleksiyonuna sahip. Ayrıca, metrekareye düzen tessera sayısının fazlalığıyla dikkat çekiyor. Üç boyutlu tasarımlar ve üst düzey tekniklerle dönemin mimarisi, yaşam biçimi, bitki ve hayvan temalarının zengin bir biçimde mozaiklere aktarılması, Zeugma’yı dünyanın en önemli mozaik müzelerinden biri haline getiriyor.

Pamukkale Travertenleri, Denizli

Pamukkale Travertenleri, Menderes Nehri'nde bulunuyor. Akan sulardan kalan karbonat mineralleri ve kent kaplıcalarını kapsıyor. Hem Türkiye'nin hem de Denizli'nin sembolü durumda olan bu doğal alanda çıkan su kaynaklarının içindeki karbondioksitin uçması ve su içerisindeki kalkerin çökmesiyle kristalleşmiş olan travertenler, mucizevi bir güzelliği sahip. Bu eşsiz doğal alan pamuk tarlasını andırıyor. Ayrıca, UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi'ne alındı.