Türkiye’de Doğa Turizmi : Mağaralar

Türkiye’de Doğa Turizmi : Mağaralar

İlgili konu

Türkiye’de son dönemde mağara turizmine ilgi arttı. Jeolojik yapısıyla elverişli koşullara sahip olan Türkiye, mağara gelişimine uygun kaya birimlerine sahip. Özellikleriyle ve hikayeleriyle Türkiye’nin mağaraları...

Haber: Rengin Temoçin

Türkiye jeolojik yapısıyla mağara turizminde önemli bir yere sahip. Türkiye’nin yüzde 40’ı mağara oluşumları için karstlaşmaya uygun kayalardan oluşuyor. Ülkede toplamda 40 bin mağara bulunuyor .Bu mağaraların yalnızca bir kısmı turizme açık. Mağaralar, sağlığına kavuşmak isteyen ziyaretçilerin de uğrak noktası. Bazı mağaralar nemli ve yaz-kış aynı sıcaklıkta olması ile insanlara şifa veriyor. Turizme açık mağaraların dışında bazı mağaralar da yalnızca ekipman ile ziyaret edilebiliyor.

Nemli havasıyla Astım Mağarası

Mersin’in Silifke ilçesine bağlı olan mağara, nemli havasıyla astım hastalarına iyi geliyor. Mağaraya demirden merdiven ile inilebiliyor. Yüksek nem oranına sahip olan mağara kaygan bir zemine sahip. Mağara, Cennet Cehennem Çöküğü'nün 300 metre ilerisinde yer alıyor.

Yazın soğuk, kışın sıcak

Ağrı Doğubeyazıt’ta yer alan mağaranın en önemli özelliği yazın soğuk kışın ise sıcak olmasından kaynaklanıyor. Buz Mağarası olarak adlandırılan ve lavlar ve kayaların üzerinde donmuş saf temiz suların bulunduğu mağara çevre halkının da su ihtiyacını karşılıyor.

Yanyana üç mağara : Cehennemağzı

Zonguldak Ereğli ilçesinde bulunan Cehennemağzı mağaraları yanyana sıralanmış üç mağaradan oluşuyor. Birinci mağara geometrik ve bitki desenli mozaik ile döşelidir. Eski bir Hristiyan klişesi olan mağara, ilk yıllarında ibadet yeri olarak kullanılıyordu. İkinci mağara halk arasında Koca Yusuf Mağarası olarak da adlandırılıyor. Mağaraya bir merdiven yardımı ile inilebiliyor. Üçüncü mağaranın zemini taban suyu ile kaplı olduğundan birinci ve ikinci mağaralara su sarnıcı görevinde kullanılıyor.