Sanal ölüm tuzağı: Mavi Balina

Gençler arasında hızla yayılan ve dünya genelinde pek çok çocuğun ölümüne sebep olan oyunun, Türkiye’de yaklaşık 150 kişinin intiharı ile bağlantılı olabileceği iddia ediliyor.

Haber: Miray Özbilek

Teknolojinin gelişmesiyle her yaştan kişinin her çeşit platforma ulaşabilmesi birçok tehdidi beraberinde getiriyor. Son yıllarda adı yüzlerce çocuğun ölümüne karışan Mavi Balina adlı bilgisayar oyunu ise bu tehditlerin başında geliyor. 2012 yılında kurulan ve kurulduktan bir sene sonra hızla yayılmaya başlayan oyunda, çocuklardan şiddet ağırlıklı 50 talimatı yerine getirmeleri bekleniyor. Son bölümde ise oyuncunun intihar etmesi isteniyor. Rusya başta olmak üzere dünya genelinde pek çok çocuğun ve gencin intiharına neden olduğu öne sürülen oyundaki talimatlar arasında, kendine acı verme ve korku filmi izleme gibi istekler de yer alıyor.

İlk olarak 21 yaşındaki Rus vatandaşı Philipp Budeikin tarafından kurulan Mavi Balina, VKontakte adlı platformda açılan “ölüm grubu” isimli bir grup üzerinden 2013 yılında yayılmaya başladı.

OYUNUN YARATICISI TUTUKLANDI

Oyunun sebep olduğu ilk intihar ise 2015 yılında gerçek- leşti. Budeikin, Mavi Balina ile bağlantılı olduğu iddia edilen ölümlerin artması sonucu 2016’da “gençleri inti- hara teşvik etmek” suçundan tutuklandı. Üniversiteden uzaklaştırılan eski bir psiko- loji bölümü öğrencisi olan Budeikin, oyunu yaratma amacını “Toplumu biyolojik atıklardan temizlemek” olarak açıklıyor.

ÖZEL LİNKLERLE OYNATILIYOR

Tarayıcı tabanlı olmayan Mavi Balina’nın bir internet sitesi veya yasal bir satışı bulunmuyor. Oyun, sosyal medya ortamında yönetici tarafından gizlice gönderilen linklerle çocuklara ulaşıyor. Engellenmesine yönelik standart bir adresin de bulunamadığı oyun, kullanıcılar arasında özel linkler paylaşılarak oynatılıyor. Gönderilen linklerle kişisel bilgileri çalınan gençler, yakın çevrelerindeki kişilerle ilgili tehdit, şantaj ve siber zorbalığa maruz bırakılıyor.

FİNAL GÖREVİ İNTİHAR

50 günlük bir süreyi kapsayan Mavi Balina oyununda, 49 görev boyunca çocuklar emirler doğrultusunda kendilerine psikolojik ve fiziki zararlar veriyor. Komutlar arasında, derin olmayacak şekilde kol ve bacakların kesilmesi, belirli bir süre boyunca kimse ile görüşülmemesi, yüksek sesli olarak müzik dinlenilmesi gibi aşamalar yer alıyor. Bazı günler saat 04.20’de uyandırılıp gün boyunca oyun yöneticilerinin yolladığı korkunç görüntülerin izlenmesi de isteklerin arasında buluyor. 50. gün final görevi ise “balina olmak” adını taşıyor ve oyuncunun intihar etmesi emrediliyor. Kullanıcılar, yönetici tarafından “Öl, nasıl olsa yeniden doğacaksın” şeklinde telkin ediliyor.

Oyunla ilgili son ölüm haberi ise Van’dan geldi. Kayaşehir’de, 14 yaşındaki 8.sınıf öğrencisi Veysel Çetin, odasının camından atlayarak intihar etti. Mavi Balina oynadığı iddia edilen Çetin, olay yerinde hayatını kaybetti. Polis olayla ilgili soruşturma başlattı.