Beyoğlu’nda Bir Hazine: TÜRVAK Sinema-Tiyatro Müzesi

Türk sinema ve tiyatro tarihine ait anıların bir araya gelmesiyle etkileyici ve anlamlı bir değer taşıyan müze Türkiye’de ilk ve tek.

Haber: Zeynep Akı

Bay Sinema olarak anılan Türker İnanoğlu tarafından 1997 yılında kurulan Türker İnanoğlu Vakfı (TÜRVAK) çatısı altındaki Sinema-Tiyatro Müzesi, yine İnanoğlu tarafından Türk sinemasının tarihini korumak ve saklamak amacıyla 2001 yılında Kavacık’ta ziyaretçilere açıldı. 2011 yılında Beyoğlu’na taşınan müze, Türkiye’nin ilk ve tek sinema müzesi olma özelliğini taşıyor. Türk sinema tarihine olan katkıları ile tanınan yönetmen, yapımcı ve senaryo yazarı Türker İnanoğlu, TÜRVAK Sinema Müzesi’ni kurarken, kendisinden desteğini eksik etmeyen sinema ve tiyatro oyuncularına olan gönül borcunu, yarattığı bu hatıra ile ödemeyi istemiş.

Kuruluşunun hikâyesi ve amacına uygun olarak, TÜRVAK Sinema Müzesi bünyesinde çok geniş bir koleksiyona sahip; müzenin arşivinde binin üzerinde cihaz, 6 binin üzerinde yerli film afişi, 10 binin üzerinde sinema-tiyatro fotoğrafları bulunuyor.

TÜRK SİNEMA TARİHİ HAYAT BULUYOR

Bütün koleksiyon sinema, tiyatro ve televizyon olarak kategorize edilmiş ve ziyaretçilere açık halde. Müzedeki Lütfi Akad Salonu’nda ve Halit Refik ve Osman Seden Salonu’nda film çekimleri için kullanılan ekipmanlar sergileniyor; Yeşilçam filmlerinin çekimlerinde kullanılan kameralar, montaj masaları ve fotoğraf makineleri, çeşitli ses kayıt cihazları ve dublaj mikrofonları gibi cihazların yanı sıra film afişleri ve film sahnelerinden fotoğraflar yer alıyor. Televizyon bölümünde, siyah-beyaz kameralar, kayıt cihazları ve eski televizyon programlarının ve spikerlerinin fotoğrafları sergileniyor.

Müzenin en ilgi çeken bölümlerinden biri de Sohban Koloğlu Balmumu Heykeller Salonu. Burada, Tarık Akan, Kemal Sunal, Adile Naşit ve Ayhan Işık gibi Türk sinemasına emek vermiş oyuncuların canlandırdıkları karakterlerinin balmumu heykelleri ziyaretçilerini bekliyor.

Bu koleksiyon dışında müzede belirli aralıklarla sergiler ve etkinlikler düzenleniyor. TÜRVAK Sinema-Tiyatro Müzesi’nin bir diğer özelliği ise sinema, televizyon ve tiyatro alanlarında geniş bir kitaplığa sahip olması. Müzenin üçüncü katında yer alan kitaplık ziyaretçilerine kapsamlı bir içerik sunuyor.

Türker İnanoğlu’nun yıllarca emek verdiği kariyerini, sinema ve tiyatroya olan tutkusunu sonsuza dek yaşatacak bir imza niteliği taşıyan müze, Türk sinema tarihi için önemli ve kapsamlı bir kaynak olarak ziyaretçilerini bekliyor.