Trump'tan Tuhaf Öneri

Trump'tan Tuhaf Öneri

İlgili konu

Resmi kayıtlara göre yaklaşık 900 bin kişi ile dünyada en fazla koronavirüs vakası görülen ülke olan Amerika Birleşik Devletleri zor günler geçiriyor. ABD Devlet Başkanı Donald Trump, farklı tedavi önerileriyle kameraların karşısına geçerek salgının önüne geçmeye çabalarken birçok yerden tepki görüyor.

Haber: Mustafa Kemal TOPÇU

Çin'in Wuhan kentinde bir balık pazarında ortaya çıkarak tüm dünyaya yayılan ve bugüne kadar 191 bin ölüme sebep olan COVID-19'un merkezinin artık ABD olduğu açıklanmıştı. Açıklanan verilerde ABD’de 21 Mart tarihinden bugüne 900 bin kişinin enfekte olduğu bildirildi. Başkan Trump, her gün yüzlerce insanın hayatını kaybettiği bu olağanüstü halde yaptığı açıklamalarla da dünya gündemine damga vurdu.

Vakaların ilk açıkladığı günlerde basına konuşan Trump, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nden (FDA) onaylı olmamasına rağmen Klorokin'in koronavirüs tedavisinde etkili olduğunu öne sürmüştü. Bu açıklamanın ardından Nijerya'da 3 kişi aşırı Klorokin kullandığı için zehirlenip hastaneye kaldırılmıştı. Ülkede Trump'ın söylemlerinden dolayı merdiven altı ilaç satmaya başlayanların ortaya çıktığını ve ilacın fiyatının 4 katına çıktığı da belirtilmişti.

Tüm bunların ardından Trump, kameraların karşına bu sefer farklı bir tedavi yöntemiyle çıktı. COVID-19 ile Mücadele Görev Gücü'nün Beyaz Saray'daki günlük basın toplantısında konuşan ABD Başkanı, İç Güvenlik Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Müşaviri William Byran'ın virüsün sıcaklık ve güneş ışığından nasıl etkilendiğine ilişkin bir sunumuna dair "Ultraviyole ya da çok güçlü bir ışını vücuda aldığımızı düşünelim. Bu deri yoluyla ya da başka bir yolla olabilir. Bunu test edebilirsiniz. Pek dezenfektanları vücuda enjekte edeceğimiz bir yol var mıdır? Belki de içimizde bir çeşit temizlik yapabiliriz. Biliyorsunuz, virüs ciğerlere iniyor. Buna bir bakmak ilginç olabilir." yorumunu getirdi. Byran ise bu durumun mümkün olmadığını belirtti.

ABD Sağlık Bakanlığı'na bağlı Yiyecek ve İlaç Yönetimi'nin başında olan Dr. Stephen Hahn, Başkan Donald Trump'ın basın toplantısındaki bu tavsiyesinden sonra, canlı yayına çıkıp dezenfektanın herhangi bir şekilde vücuda sokulmaması gerektiğini belirtti.  

Avustralya Sağlık Bakanı da ülkesinde katıldığı bir televizyon programında Hahn'a destek vererek "Dezenfektan enjeksiyonuna karşı uyarıda bulunmak isterim. Bu çok zehirli olabilir" diye uyarılarda bulundu.

Kaliforniya’da Berkeley Üniversitesi'nin kamu politikaları profesörü Robert Reich , Trump'ın basın açıklamalarının insan sağlığını tehlikeye attığını belirterek sadece uzmanların söylediklerine kulak verilmesi gerektiğini söyledi. Reich mesajında "Ve lütfen dezenfektan içmeyin" uyarısında bulundu.