Türkiye’nin İlk ve Tek Bilimkurgu Kütüphanesi

İlgili konu

Bir uçak kazasında 11 yıl önce genç yaşta hayatını kaybeden fizikçi Özgen Berkol Doğan’ın anısına kurulan Bilimkurgu Kütüphanesi, bünyesinde birçok farklı dilden ve bilimkurgu, fen bilimleri, sosyal bilimler ve edebiyat alanlarından pek çok eser bulunduruyor.

Haber: Zeynep Akı

Kadıköy Moda’da ziyaretçilerini ağırlayan Bilimkurgu Kütüphanesi, tema olarak Türkiye’de ilk ve tek. Oğullarının ölümünden sonra, Berkol’un ailesi bir araya getirdikleri kitaplarla ve eserlerle, genç fizikçinin en büyük tutkusu olan bilimi ve bilimkurguyu esas alarak anısını yaşatmak istemiş. 2012 yılında, yine Moda’da küçük bir apartman dairesinde doğmuş Bilimkurgu Kütüphanesi. Berkol’un kitaplarıyla birlikte, bağışlanan kitaplar içeriği genişletmiş. Zamanla bu apartman dairesi küçük gelmeye başlamış ve kütüphane 2015 yılında şu anki yerine taşınmış. Kütüphane pek çok kitapla birlikte, ziyaretçilerine fizik, edebiyat ve sinema gibi birçok alanda etkinlik fırsatları da sunuyor.

Kütüphanenin ilk katında sosyal bilimlere ait kitaplar var. İkinci katta ise bilimkurgu kitapları, çizgi romanlar, mangalar ve edebiyat eserleri yer alıyor. Ayrıca bu katta, yazar ve gazeteci Fikret Adil’e ait olup yazarları tarafından imzalanmış pek çok kitabın bulunduğu bir koleksiyon ve İngiltere’de yayınlanan haftalık müzik dergisi Melody Maker’ın 1980 yılına ait basımları da var. Kütüphanenin en üst katında ise ziyaretçilere ayrılmış bir çalışma alanı ve yeni kurulmuş küçük bir çocuk kitaplığı bölümü yer alıyor. Kütüphanenin bir özelliği de Türkçe dışında İngilizce, Japonca, Rusça ve daha birçok dilden içeriklere sahip olması.

KİTAPLARDAN DAHA FAZLASI

Tüm bunlar dışında, kütüphane bünyesinde perşembe etkinlikleri gerçekleştiriliyor. Ayın ilk perşembesi, Berkol’un anısına fizik alanında yapılan etkinliklere ayrılmış. Takip eden haftalarda ise, edebiyat, sinema ve felsefe gibi konular üzerine etkinlikler düzenleniyor. Etkinliklere alanında uzman konuşmacılar davet ediliyor ve katılmak isteyen herkes rezervasyon yaptırarak etkinliğe gidebiliyor. Düzenlenen her etkinlik internet üzerinden ve kütüphanedeki panodan ziyaretçilere ve meraklılara duyuruluyor. Etkinlik sonrasında içerikler internet üzerinden tekrar paylaşılıyor.

Kütüphane yetkililerinin söylediğine göre, buraya her yaştan ve her kesimden insanlar geliyor. “7’den 70’e herkes burada ilgisini çeken bir şey bulabilir” diyor. “Burada vakit geçirmek ve etkinliklere katılmak herkese açık. Fakat sadece üyelerimiz kitap ödünç alabilir ve kütüphane internetini kullanabilir. Bu önlemi de kitaplarımızı korumak için aldık.” Kütüphaneye üye olmak için gereken işlem de çok basit. Bilimkurgu kütüphanesini ziyaretinizde bir üye formu doldurmak ve cüzi bir miktar ödeme yapmak yeterli. Öğrenciler ise üye olmak için öğrenci indiriminden yararlanabilir.